Otsikko on hieman harhaanjohtava, sillä velkaa on jo maksettukin pois, mutta ajattelin seurata velanmaksua näin blogin muodossa. Mulla on jo toinen, aivan eri aiheeseen keskittynyt blogi, mutta raha-asioista puhuminen ei ole oikein luontevaa blogissa, joka ei ole anonyymi.

Tilanne on se, että mulla on opintolaina, joka vielä odottaa maksamistaan. Vuosien mittaan olen lyhennellyt sitä ihan minimimäärien verran, mutta velka ei ole kovinkaan merkittävästi pienentynyt siitä, mitä se alun perin joskus oli. Pahimmillaan sitä oli kai jotain 16-17k, en osaa tarkkaa summaa edes mainita.

Opintolainasta voisi kirjoitella pitkänkin tarinan ja se on kulkenut mukana koko aikuisiän. Se ei sinänsä ole ahdistanut, muttei se mitenkään kivakaan tietysti ole.

Otin opintolainaa ekan kerran jo vuonna 2003, kun aloitin opinnot ulkomailla. Yliopisto oli maksullinen ja opintoraha meni niihin kuluihin ja asumislisä vuokraan, joten syödäkseen piti ottaa velkaa. Otin lainaa koko tutkinnon verran ja lähdin sitten työelämään myöskin ulkomailla. En ajatellut koko velkaa yhtään ja kirjeet menivät jonnekin mappi ö:hön, kunnes sitten velka meni perintään ja siitä tuli kirje joskus vuonna 2011. Ryhdyin maksamaan velkaa pienissä erissä pois ja onhan se vuosien varrella hieman tosiaan kutistunut, mutta vielä sitä on seuraavanlainen summa maksettavana:

12 971,14 euroa

Äsken lyhensin velkaa pois 500 eurolla, joten summa alkaa nyt jo 12:lla. Samanlaiset lyhennykset olen tehnyt tammi- ja helmikuussa ja suunnitelmissa olisi saada kaikki pois ensi vuoden loppuun mennessä tai 2019 vuoden alussa. Mikään tulipalokiire ei asialla ole, mutta olisihan se kiva olla kerrankin velaton näin aikuisiällä.