Useamman tonnin velan maksaminen ei ole mikään sadan metrin juoksu, vaan pikemminkin maraton tai vähintäänkin puolikas sellainen useammalle meistä, jotka ovat pienituloisia ja muillekin. Monesti kyllä sanotaan, ettei ne suuret tulot, vaan pienet menot ja hyvä budjetointi on avain siihen, miten päivittäisistä raha-asioista selvitään, oli tulot pienet tai isot.

Minusta ei taida olla budjetoimaan ja tekemään Excel-taulukoita kuukaudesta toiseen, mutta olen siltikin saanut rahat jotakuinkin riittämään ja tämän vuoden velanmaksuvauhti on ollut sellainen, johon en olisi uskonut vielä jokin aika sitten. Nyt ollaan jo alle puolessa välissä opintovelan selättämisen kanssa ja haluan vakaasti uskoa siihen, että opintovelattomuus koittaa vihdoin vuonna 2018.

Mikä sitten inspiroi velanmaksun vauhdittamisessa? Olen löytänyt muutamia mielenkiintoisia amerikkalaisia velkablogeja, joissa maksellaan takaisin aika huimia summia opintovelkaa ja useammilla on vielä auto- tai luottokorttivelkoja siihen päälle. Heidän matkansa seuraaminen on ollut inspiroivaa, sillä itsellä on vain murto-osa heidän summistaan ja tiedän, että oma velka on hallittavissa. Toisin on jonkun sadan tonnin velan kanssa, jonka hallitseminen on hyvin vaikeaa suurten korkojen takia.

Lisäksi joillekin on käynyt sama kuin itselleni, eli jossain vaiheessa itselle kirkastuu hyvinkin selkeästi, että nyt on aika toimia ja maksaa velka pois mahdollisimman pian sen sijaan, että laittaisi pään pensaaseen ja makselisi vain minimisummia, jotka eivät kokonaistaakkaa hirveästi pienennä. Enää ei haluta kantaa opintovelkataakkaa, vaan päästää siitä irti. Tosi moni amerikkalainen velkabloggari on aluksi tehnyt kuten minä, jättänyt kirjeet avaamatta ja antanut asian jäädä jonnekin mielen sopukoihin sen sijaan, että ottaisi oikeasti asiakseen maksaa velka pois kummittelemasta. Sitten tulee se hetki, jolloin asiaa alkaa ajatella eri tavalla ja päätös ottaa härkää sarvista onkin kypsynyt ja sitten alkaa toiminta. Minulla kävi näin vuosi sitten. Joulukuussa 2016 päätin, että vuonna 2017 alan vauhdittaa opintovelan maksua ja olenkin siinä onnistunut mainiosti. Lopulliset tavoitteet velan poismaksusta asetin ensin varovasti vuodelle 2019, mutta matkan varrella se on muuttunut jo aikaisemmaksi.

Silti välillä on ollut vaikeaa. Töissä on raskasta ja kun saa palkkapäivän jälkeen vedettyä yhden viivan maksuerän yli, niin seuraavaa yliviivausta saakin odottaa taas kuukauden. Joskus on tuntunut, että viivojen vetely maksuerien päälle on kuin loputon suo ja töissä pitäisi jaksaa päivästä ja viikosta toiseen, jotta saa taas tehtyä yhden yliviivauksen maksusuunnitelmaan. Nyt on kuukausi puolessa välissä ja vielä pitäisi jaksaa tsempata eteenpäin tammikuun yliviivausta varten, vaikka edistystä on jo tapahtunut ja se kyllä tavallaan motivoi eteenpäin, vaikka välillä tuleekin tuskaisia hetkiä. Maksuerien yliviivausten katselu auttaa jaksamaan eteenpäin. Samoin screenshotit velan määrästä nyt ja muutaman kuukauden takaa, joista näkee, kuinka olen edistynyt. Velkabloggareiden tsemppauspostaukset antavat myös virtaa omalle polulle velattomuutta kohti. Välillä puolestaan on hyvä ajatella ihan muita asioita kuin opintovelkaa, niin sitten on taas energiaa sen kanssa elämiseen.

Ei siis muuta kuin eteenpäin! Jo parin viikon päästä alkaa päivät pitenemään ja vähitellen lisääntyvä valo antaa energiaa matkalle kohti kevättä!