Ilouutisia Kelalta kaikille niille, joiden opintolaina on Kelan perinnässä: 

Koron määrään on tulossa muutos, 1.1.2018 lukien valtion takaussaatavasta perittävä vuotuinen korko on 4 %.

Tällainen vastaus oli tullut Kelalta Kysy Kelasta-palstalla olleeseen kysymykseen perinnässä olevan opintovelan koroista. Olin jo aikaisemmin nähnyt jossain Kelan artikkelissa, että koron määrä tippuisi nykyisestä 7 %:sta 4 %:iin, mutta oletin sen olevan vasta suunnitteluasteella tai vain joku pöydällä oleva ehdotus, mutta se onkin siis ihan totta. Ensi vuoden alusta perittävä korko onkin sitten 4 %. Ehkä koron määrän muutos johtuu siitä, että opintolainan määriä on korotettu ja nyt opintolainaa saa 650 euroa kuussa kotimaisiin korkeakouluopintoihin ja ulkomaisiin opintoihin jopa 800 euroa kuussa. Itse sain aikoinaan "vain" 360-440 euroa kuussa opintojen aikana ja aikamoinen mälli takaisinmaksettavaa kertyi jo siitäkin.

Onhan ihan selvä, että 7 % korko on aikamoinen ja neljäkin on aika suuri, mutta selvä parannus tilanteeseen on tulossa. Jos opintolaina on jo perintään asti päätynyt, niin taloudellinen tilanne voi olla tiukkakin esim. pitkään jatkuneen työttömyyden takia, jolloin suuri korko ei maksamista ainakaan helpota. Korkohuojennusta voi toki saada, muttei se tietystikään ole mikään pitkäaikainen ratkaisu.

Tiedostan sen, että olen ihan itse ottanut opintolainan ja sen ehdot ovat olleet tiedossa lainaa ottaessani. Myös ehdot sen osalta, jos laina menee perintään, ovat olleet tiedossa ja olen mukisematta hyväksynyt maksettavaksi langenneen koron. Onhan se tavallaan rangaistus siitä, ettei velkaa ole tullut hoidettua aikoinaan asiallisesti pankin kanssa. Siltikin 7 % korko on aika suuri miten päin katsottuna tahansa ja siinä voi kukin miettiä, että kuinka paljon korkoa tulee esim. 15000 euron perinnässä olevasta velasta, saati sitten isommasta. Onhan tietysti niitäkin, jotka antavat lainan olla maksamatta, mutta ainakin omalla kohdallani olin pitkään työttömänä, joka ei auttanut maksamisessa yhtään.

Nyt olen kuitenkin päättänyt, että jäljellä oleva velka maksetaan pian pois, oli palkka nyt mikä tahansa. Revin palkasta mahdollisimman paljon velanmaksuun ja sitten kun se on maksettu, se on maksettu ja voin vihdoin keskittyä muuhun. Korkoahan siitä siis tietysti menee jatkuvasti paljon enemmän kuin jos maksaisin velkaa pankille, mutta kuten jo sanoin, niin se on ollut tiedossa lainaa otettaessa ja sen hyväksyn ns. rangaistuksena siitä, etten aikanaan hoitanut asiaa pankin kanssa. Tulossa oleva korkomuutos 4 %:iin auttaa paljonkin tässä tilanteessa, joten Kelalta tuleva kädenojennus meille, joilla laina on perinnässä, on oikein tervetullut. Nyt vihdoin alan uskoa, että valoa on tunnelin päässä ja että vihdoin voin saada maksettua pois opintolainan, joka on ollut riippana perässäni lähes koko aikuisikäni.